Látnivalók Vodice Környékén

Észak-Dalmácia számos szemet gyönyörködtető látnivalóval büszkélkedhet, ezekből gyűjtöttünk össze párat, hogy segítsünk megtalálni az önnek legmegfelelőbbeket ideje eltöltésére.

Krka Nemzeti Park

Kiváló úti cél kirándulni vágyók számára a gyönyörű Krka Nemzeti Park, ami Vodicétől mindössze 25 km-re található!

Nevét a Krka folyóról kapta, melynek jelentős része a parkon folyik keresztül. Skradinnál leparkolva a látogatók kellemes sétahajóút keretében közelíthetik meg a területet, mely egyenesen a nagy vízesés lábához vezet.
A hajót elhagyva tarka élővilág tárul a kirándulók elé, a parkban számos óriásszikla, vízesés és sokszínű állatvilág is megfigyelhető. A folyóban élő 18 halfaj közül 10 a világon egyedüliként itt őshonos, emellett sokrétű madárvilággal és különleges denevérfajokkal büszkélkedhet a nemzeti park.

Nem csak a természetimádóknak ajánljuk a kirándulást, hiszen a park része a Necven erőd, a Burnum erőd és a Bogocin erőd, így a történelemkedvelők is megtalálhatják a számukra megfelelő programot.

A látogatók többféle útvonal közül választhatnak, attól függően, mekkora túrára vállalkoznak, hiszen a terület gyalog, hajóval és busszal egyaránt körbejárható.

Kornati-szigetek

Remek úticél a 150 szigetből álló Kornati-szigetcsoport, mely Vodicétől mindössze 25 km-re található. Szemet gyönyörködtető szépsége és gazdag élővilága miatt a szigetcsoport nagy részét már a nyolcvanas években nemzeti parkká nyilvánították.

A kirándulás különlegessége, hogy az ide látogatók hajótúra keretében élvezhetik a szigetek szépségét, a vízi élővilág kerül a középpontba. A terület ritka állatfajoknak és több, mint ötszáz féle növényfajnak ad otthont, így a hajókázás garantáltan élményekkel teli lesz.

Kalandvágyók figyelmébe ajánljuk a sziget által kínált búvárkodási lehetőséget, mely során felfedezhetik a tengerfenék színes élővilágát, akár delfinek, vagy tengeri teknősök kíséretében.

Šibeniki

Ideális rövid kirándulás a történelmi és kulturális kincsekkel teli Šibenik városa, mely mindössze 11 km távolságra található Vodicétől. Az útvonal különösen gyermekes családok számára kedvező, mivel a város központjában megtekinthető az Aquarium, mely az Adria-tenger élővilágával ismerteti meg a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Történelem kedvelők figyelmébe ajánlott a város szívében található Szent Jakab-katedrális, mely 2000 óta az UNESCO Világörökség része. A templom mellett helyezkedik el a városi múzeum, mely a környékbeli városok történelmét tárja az idelátogatók szeme elé. A város híres négy erődjéről, melyek régen Šibenik védelmére szolgáltak a török csapatokkal szemben.

A várostól nem messze található a Sólyom Központ, ahol közvetlen közelről csodálhatjuk vadászmadarakat.

Murter-sziget

A horvátországi Murter-sziget Vodicétől mindössze 15 km távolságra helyezkedik el, rendkívül közel fekszik a Kornati Nemzeti Parkhoz, ezért a Kornati kapujának is nevezik. Nyugodt standjai, természeti szépségei és csendes mivolta miatt a Murter régió a legideálisabb kirándulási célpont a pihenni vágyók számára.

A szigetnek számos kis strandja és rejtett öble van, ami remek túrázási lehetőséget nyújt a látogatóknak. Legnépszerűbb strandja a Slanica, mely homokos, lassan mélyülő, így kedvező kisgyermekesek számára. A parton bárok, fagylaltárusok, zuhanyzók találhatók így biztosítva a tökéletes strandolós napot.

Tribunj

A Vodicétől mindössze 4 km-re található Tribunj egy igazi kis kikötőváros, annak minden szépségével együtt. A mindössze 1500 lakosú kisváros legfőbb különlegessége az elfekvésében rejlik, hiszen a település óvárosi része egy félszigeten fekszik, amit csak egy keskeny töltés köt össze a többi résszel.

A falu legmagasabb pontján, egy domb tetején fekszik a Szent Miklós templom, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező szigetekre. Legismertebb nevezetessége a tradicionális szamárversenyek tiszteletére felállított szamár szobor, amivel az idelátogatók örömmel fotózkodnak!