Séta a városban: Vodice

Az aktív nyaralásra vágyók rengeteg programról olvashatnak honlapunkon, azonban nem is kell olyan messzire menni, ha kirándulni támad kedvünk a sok strandolás után. Vodice óvárosa számos kincset rejteget, épületei között történelmi emlékekre, kellemes bárokra, ínycsiklandó ételekre, vagy nyüzsgő üzletekre is bukkanhatunk, ha a part menti sétányon ellátogatunk a központba.

Az idevezető út is egy külön élmény, mivel a sétálóutcáról gyönyörű kilátás nyílik a vízre, éttermek és bárok csalogatják a sétálókat, a városba érve pedig a kikötőben csodálhatjuk meg az ott lehorgonyzott hajókat. Itt található az ACI Marina Vodice (Adriatic Croatia International Club) hajósklub is, ami közkedvelt hely a tenger szerelmesei számára.

Története

Változatos programok Vodice óvárosában

A várost mai nevén először 1402-ben jegyezték fel, ami a voda szóból ered, jelentése víz. Ezt jelentős édesvízforrásáról kapta, ennek és termékeny földjének köszönhetően a területen hamar kialakult a mezőgazdaság, olajbogyó és szőlőtermesztés.

Arausa néven már a római birodalom része volt, a XV. század elejétől egészen a XVIII. század végéig a velencei köztársaság fennhatósága alá tartozott. A város fontos szerepet töltött be a törökök elleni védelemben, magas városfal védte a támadásoktól. A török veszély elmúltával virágzásnak indult Vodice. A falakat és őrtornyokat lebontották, a megmaradt kőtömböket házak építésére használták fel. Sajnos ma már csak találgatni lehet, hol voltak eredetileg a városfalak, mert nyom nélkül lebontották őket. Az egyik őrtorony, a Coric, a mai napig megtalálható az óvárosban.

Vodice hangulatos, szűk utcáiról híres, itt helyezkedik el a Szent Kereszt plébániatemplom, mely egy kis kápolna helyére épült barokk stílusban egy šibeniki mester tervei alapján. A városközpontban egy második világháborús emlékmű is található, mely nagyon közkedvelt a történelem szerelmesei körében.

Látnivalók

Bazársor

Ha az esti órákban kedvünk támad egy jó sétához, akkor a Vodice központjában elhelyezkedő bazársor a tökéletes program számunkra. Az apartmanoktól végig a parton haladva kellemes séta vezet el idáig. Érdekessége, hogy nem csak butikokkal és ajándékboltokkal találkozhatunk, vannak itt kávézók, szórakozóhelyek, éttermek, bárok, emellett itt található a piac, mely friss áruval várja az ide látogatókat. Ha megéhezünk vásárlás közben, ehetünk pattogatott kukoricát, vattacukrot, sőt akár különleges gumicukrokat is, hogy újult erővel kutassunk az otthoniaknak a tökéletes szuvenír után.

Édességbolt egy kalózhajón

Bizony, jól olvasod. Ha édességre vágysz, látogass el az Ul. Obale Matice Hrvatske 17, 22211, Vodice cím alatt található kalózhajó stílusú üzletbe, ahol különleges cukorkák közül válogathatsz. Nem csak a gyermekek számára élvezet!

 

Kisvasút

Ha nincs kedvünk sétálni, nem kell aggódnunk, mivel Vodice területén naponta többször városnéző kisvasút köröz, amire felpattanva kedvező áron megnézhetjük a nevezetességeket. A vasút két végállomása, a vodicei kikötő és a Hotel Imperijal között többször is megáll, remek szórakozás kicsik és nagyok számára egyaránt.

Akvárium és Múzeum

A tengerparti nyaralásnak remek része lehet az élővilág, hajóskultúra megismerése. Az Ul. Obale Matice Hrvatske 123, 22211, Vodice cím alatt található Aquarium & Museum of Maritime Tradition múzeum tökéletes helyszín a vízi világ felfedezéséhez. Kiállítások, hajómakettek, amfórák mutatják be a tenger szépségeit. 

 

Gasztronómia 

Az óvárosban éttermek széles választéka várja az éhes turistákat. Itt bármilyen ételt kívánunk, mindent megtalálunk, hiszem a tenger gyümölcseitől kezdve az olasz konyháig minden fellelhető a éttermi kínálatok között. A legjobb tíz éttermet kategóriákra bontva megtalálhatod itt: Éttermek.

Hasznos tudnivalók

Gyógyszertár az orvosi rendelő mellett a kikötőnél lévő konzummal szemben található Roca Pave 6, Vodice cím alatt. Higiéniai felszereléseket a Müllerben (Obala Ive Juričeva Cota 23, 22211, Vodice), BIPA-ban (Obala Ive Juričeva Cota 2, 22211, Vodice) is megtalálhatjuk.

Vodicén posta a Obala Ive Juriceva Cota 4, 22211, Vodice cím alatt található,  022/ 443 145 telefonszámon érhető el.